Všechny názvy mají společného jedinného představitele a to je Emblica officinalis, neboli Amla - nejrozšířenější název v Indii.
Používá se sušený ovocný plod, který je podobný našemu evropskému angreštu, jen je větší a není chlupatý. V čerstvém stavu chutná kysele,
hořce i trpce a odráží se tyto chutě i v sušené variantě.
Tato bylina je významným zdrojem vitamínu C - až 200x více než v citronu.
Amla prášek je nejlepší ze všech bylin v ajurvédě , které jsou proti stárnutí
Jemně odstraňuje toxiny
Stimuluje trávící oheň
Chladicí účinek amalaki pomáhá odstranění přebytku Pitta z gastrointestinálního traktu.
Podporuje zdravou sliznici žaludku a správnou funkci trávicích kyselin
Podporuje zdravé střevní pohyby
Amalaki je vysoce koncentrovaným zdrojem antioxidantů a tím hluboce vyživuje všechny tělesné tkáně. Tak podporuje zdravé oči, kosti, krev, zuby, vlasy i nehty,
a zároveň podporuje správnou funkci jater, sleziny, slinivky, srdce a plic.
Užitečná při cukrovce
Vyrovnává Vata kvůli jeho kyselé chuti
Vyrovnává Pitta dosha díky své sladkosti a chladícímu efektu
Vyrovnává Kapha dosha v důsledku sucha a adstringentních vlastností
Ájurvédské Energetika:
Rasa (chuť): kyselé, sladké, štiplavý, hořká, svíravá
Virya (akce): chlazení
Vipaka (post-zažívací efekt): sladká
Doshas : Vyrovnová všech doshy, zejména pitta
Dhatu (tkáně ): všechny
Navrhované užití:
1/2 až 1 lžičku rozpustit ve sklenici vlažné vody, a jednou až dvakrát denně vypít. Nebo dle pokynů svého lékaře.
Váta dosha se sezamovým olejem a teplou vodou - pro ozdravení kloubů
Pitta dosha s ghí - pro střeva a zářící kůži
Kapha dosha s trochou medu - při respiračních potížích
Před užíváním jakékoliv byliny se poraďte se svým ajurvédským lékařem nebo lékařem o vhodnosti užívání.
Držte mimo dosah dětí.